Ideą festiwalu jest promowanie lokalnego jedzenia. Jest to ważne zarówno z punktu widzenia wspierania lokalnych producentów, jak i korzystania z produktów świeżych, sezonowych i charakterystycznych dla naszych okolic.
Podlaski rynek food trucków ma bardzo duży potencjał. Podlasianie pokochali street food, a moda na tego typu gastronomię zadomowiła się u nas już na stałe, co potwierdza coraz większa liczba food trucków na Giełdzie. To odzwierciedla nowe nawyki żywieniowe ludzi. Każdy znajdzie coś dla siebie, bez względu, czy jest na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej.

Giełda na Andersa wraz z Mariuszem Kisielem (pasjonatem kulinariów, finalistą 10 edycji programu MasterChef, właścicielem Master Truck by Mariusz Kisiel, w którym na co dzień przygotowuje wysokiej jakości dania street food) zapraszają na dwudniowy Festiwal Lokalnego Jedzenia.

Podczas Festiwalu, w piknikowej atmosferze będzie można spróbować tradycyjnych lokalnych dań m.in. wyśmienitą babkę ziemniaczaną przygotowaną przez Podlaski Kąsek oraz wyselekcjonowanych pod względem jakości dań street food –burgera w wykonaniu Vice MasterChefa ( wpisanego na liście Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego), czy tradycyjnego dania kuchni tatarskiej – czebureków. Wszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych, sezonowych produktów z Podlasia. Na Festiwalu pojawią się także lokalni piwowarzy produkujący piwo rzemieślnicze oraz lokalni wystawcy z serami.

Lista Food Trucków oraz wystawców:

MasterTruck by Mariusz Kisiel
Podlaski Kąsek
Krymskie Czebureki
Kurczak z rożna
Żarcie w Aucie
Plan B
Lody tradycyjne u Matczaka
Zakręcony ziemniak
Bistro Pan Łosoś
Serobus -sery regionalne
Serowar Sokólski
Ser z Podlasia
Wyroby Podlaskie Tomaszewska
Browar Biały
Browar Waszczukowe.

Nie zabraknie także ciekawych atrakcji dla dzieci.

Food Tracki umiejscowione będą na placu Giełdy (przy dawnej Myjni)
23.09 (sobota) w godz.10.00-18.00
24.09(niedziela) w godz.08.00-16.00