Kilkaset osób wzięło udział w bezpłatnych warsztatach kulinarnych „Zdrowe gotowanie z NFZ”, które w sobotę odbyły się w nowej hali na giełdzie przy ul. Andersa. Mieli okazję spróbować pysznych dań, wziąć przepis, ale też poradzić się psychodietetyka.

 

Najbardziej smakowała mi sałatka – mówi 6-letnia Michalina Prokopiuk, która  przyszła z rodzicami na warsztaty przy okazji zakupów.

 

Zrobienie tej pysznej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut, a wystarczy kilka listków sałaty, rukola, gruszka, suszone żurawiny i orzechy. Do tego kilka kropel dobrego oleju, np. lnianego i zdrowy posiłek gotowy.

 

– Chcemy pokazać, że zdrowe odżywianie nie wymaga wielkiego wysiłku, ani skomplikowanych przepisów. Wystarczy kilka prostych składników i chęci – przekonuje Anna Kuczkin, psychodietetyk i prowadząca warsztaty.

 

Furorę podczas warsztatów zrobiła też zupa dyniowa z pieczonymi warzywami i świeże koktajle z owoców i świeżych ziół. – Są słodkie, a nie zawierają ani grama dodatkowego cukru. Wystarczy fruktoza czyli cukier, który zawierają w sobie owoce – podkreśla psychodietetyk.

 

Przedsięwzięcie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem. W ciągu dwóch godzin wzięło w nim udział kilkaset osób. Uczestnicy nie tylko próbowali potraw, ale zabrali   ze sobą wszystkie przepisy przygotowane przez podlaski oddział NFZ.

 

– Na naszej stronie internetowej można znaleźć dużo więcej przepisów i porad dotyczących zdrowego odżywiania – mówi Izabella Bołtruczuk z podlaskiego oddziału NFZ. – Warto z nich korzystać, bo właściwa dieta pomaga zbudować naturalną odporność organizmu. A to najskuteczniejsza ochrona przed wszelkimi chorobami i wirusami.

 

Sobotnie warsztaty zainaugurowały cykl spotkań „Zdrowe gotowanie z NFZ”.

 

– Cieszymy się, że przedsięwzięcie spotkało się z tak dużym zainteresowaniem mieszkańców. Frekwencja była imponująca – nie kryje radości Mieczysław Pugawko, prezes Podlaskiego Centrum Rolno-Towarowego. – W kontekście zdrowego odżywiania, giełda jest najlepszym miejscem na zakupy.